Leonidas

Algemeen

 R.H.V. (Rotterdamse Hockeyvereniging) Leonidas, in 1934 opgericht als familievereniging en dus in 2017 precies 83 jaar jong, beleeft sinds 10 jaar een periode van ongekende dynamiek en vooruitgang. Het ledental groeide in die tijd van 1200 naar 2500 leden. De groei heeft in 2010 geleid tot verhuizing naar 'de overkant van de weg', waar we een prachtig clubhuis, 6 velden en een dubbele zaalhockeyhal hebben op steenworp afstand van de Erasmus Universiteit. Leonidas deelt Sportpark Toepad met vier voetbalverenigingen: SDV, NOCKralingen, studentenclub Antibarbari en SV Hermandad, de personeelsvereniging van de politie. Elke maandag heeft studenten-hockeyclub EHV Never Less (www.neverless.nl) op Veld 4, 5 en 6 (en aansluitend aan de bar) haar wekelijkse hockeyavond. Ook elke maandag, vanaf 17.00 uur op Veld 1 en 2, draait Goalieworks de Rotterdamse Hockey Keeper School. Zo'n 50 jeugd- en seniorkeepers uit de hele regio krijgen dan hun wekelijkse 100% gerichte keeperstraining van Oranje-goalie Pirmin Blaak en zijn 10 man sterke staf. Inlichtingen: www.goalieworks.nl 

Huidige stand van zaken
Leonidas komt in 2017-2018 met Dames 1 en Heren 1 uit in de Overgangsklasse. De club is in ledental nu tweede hockeyvereniging van Rotterdam en in de KNHB-telling de nummer 9 van Nederland. Dat komt door de grote groep jonge senioren (72 seniorelftallen in 2016-2017), die elkaar doordeweeks na de training en elke competitiezondag in bruisende sfeer treffen maar ook door extra jeugdaanwas na het WK Hockey zomer 2014 in Den Haag. Het ledenaantal is in september 2016 tot 2500 leden gekomen. Met zoveel actieve hockeyers draait Leonidas volop mee in de regionale en landelijke competities van de KNHB. Op de 2x (gloednieuwe!) water-, 2x semiwater- en 2x zandvelden is er voor elke speelsterkte een eigen type mat. 

Met zoveel speelruimte en het natuurlijk verloop is er gelukkig geen sprake van een ledenstop. Bij de senioren stroomt jaarlijks 20% van de leden in (nieuw in Rotterdam) en uit (afgestudeerd dus verhuizen!). Met het gewenste speelniveau is het wel passen en meten en kunnen laatkomers bij de senioren niet meer meteen terecht. Voor startende jeugd is het hele jaar door plaats. "Zorg dat je er bij komt, gezellig!". Zie in detail onderaan dit artikel en bij de tab "Lid worden" hoe dat gaat.
Schaatsen tijdens de winterstop 
Onder de naam Schaatsbaan Rotterdam (www.schaatsbaanrotterdam.nl) is er 's winters ijspret met op Veld 3/4 een mobiele overdekte 400m ISU kunstijsbaan plus een 800m2 'kunstschaats/curling/fun-baan' in de permanente hal op het middenterrein. Deze zijn grotendeels betaald uit een bijzondere subsidie: het Stadsinitiatief van de gemeente Rotterdam. Op 29 november 2013 is Schaatsbaan Rotterdam officieel geopend door burgemeester Aboutaleb en wethouder Louwes en op 22 december 2013 werd door de dames en heren van het KNSB-Marathonpeloton voor het eerst sinds 1956 het Kampioenschap van Kralingen verreden. Seizoen 2017-18 wordt dus het eerste LUSTRUM van de Schaatsbaan. Per seizoen komen er 170.000 betalende bezoekers.  Eind februari wordt de schaatsbaan gesloten en snel opgeruimd.


Voor Leonidasleden is het schaatsen gratis. Dit is onder andere een geste in ruil voor de (lichte) hinder die de leden vanaf eind november met de opbouw en toegang tot de schaatsbaan tot eind februari/begin maart ondervinden. Want Leonidas is en blijft een hockeyclub waar ook geschaatst kan worden en niet andersom. Ook in de winter wordt naast het schaatsen en zaalhockey gewoon gehockeyd want er blijven 4 velden voor de midwintercompetitie over en beschikbaar voor trainingen. 
Energiezuinig clubhuis in gebruik sinds augustus 2012 
Voor het nieuwe clubhuis is de eerste paal op 21 oktober 2011 de grond in gegaan. Deze werd behendig geslagen door erevoorzitter Frits Mudde. Het clubhuis was in augustus 2012 klaar en ingericht om in gebruik genomen te worden.

De officiële opening door wethouder Antoinette Laan vond na de voltooiing van de hal plaats, op 8 februari 2014, toen de club precies 80 jaar bestond.

Bij het ontwerp is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Dat is terug te vinden in het ontwerp (bij voorbeeld het oversized dak dat het clubhuis koeler houdt in de zomer en warmer in de winter) en in de keuzes van materiaal en installaties. Daarnaast is veel geïnvesteerd op energiegebied, zowel in het zelf energie opwekken als in het verbruik verlagen. Op het dak liggen 500 m2 zonnecollectoren die er voor zorgen dat Leonidas voor 60% in zijn eigen energie voorziet. Consequent toegepaste LED-verlichting binnen en zuinige veldverlichting buiten, met een economy trainingsstand en een wedstrijdstand, hebben het energieverbruik substantieel verlaagd: ten opzichte van conventioneel met 45%. Op het bedieningspaneel bij de bar (een 'touchscreen') zien de leden daarvan instant de resultaten, de penningmeester ziet die maandelijks bij de lage energierekening.

Over het terras tussen clubhuis en hal is een glazen dak aangebracht. Het volgende project was een speeltuintje bij Veld 1. Dat staat er sinds zomer 2016. 
Zaalhockey in een lichtgewicht hal
Tussen veld 2 en 3 staat een lichtgewicht hal, stalen frames met strak gespannen zeil, die in de winterstop voor de helft bestemd is als fun-ijsbaan en voor de andere helft geheel en alleen voor zaalhockey. De zaal wordt licht verwarmd (12oC) door de restwarmte van de ijsmachines.

Op Leonidas speelt de gehele E8 en ABCD-jeugd competitie zaalhockey. Elk team traint in het zaalseizoen wekelijks 1x of 2x in de hal. Vanaf december worden in de hal ook elk weekend 'thuis'wedstrijden van Leonidasteams in de KNHB-zaalcompetitie gespeeld. Tegenstanders moeten altijd wennen aan de snelheid van de vloer en het aparte geluid van de rollende bal, wat onze teams een licht thuisvoordeel geeft.
Vanwege de schaatsbaan waarvoor toegang wordt geheven is de toegangsprocedure voor tegenstanders in de winter afwijkend. Hockeyers komen het terrein op (en de zaal in!) via een aparte ingang. Wie na het hockeyen wil schaatsen mag gratis gebruik maken van de twee schaatsbanen, de 'funbaan' en de 400m baan. Voor schaatsen geldt: handschoenen verplicht en wie geen schaatsen heeft kan die huren (niet gratis!).

Qua speelniveau begint het hebben van een eigen hal vruchten af te werpen. Meer en meer doen onze jeugdteams het voortreffelijk in de zaal. Sinds kort hebben zij een ook een uitstekend voorbeeld: Dames 1 heeft in seizoen 2015-2016 Hoofdklasse Zaal gespeeld. Uniek in onze historie, voor het eerst speelde Leonidas (jammer genoeg slechts voor één jaar, want gedegradeerd) op het allerhoogste niveau. 

Thé Dansants
De constante groei in de laatste jaren heeft de speelmogelijkheden en trainingsfaciliteiten vergroot maar de pretenties zijn niet veranderd: gezellig hockeyen, 3 helften lang. Dat geldt tegenwoordig voor bijna elke doordeweekse avond in het seizoen en zeker in alle weekends. Maar vooral is Leonidas bekend om haar Thé Dansants.

Sinds het openings-TD in het nieuwe clubhuis op 9 september 2012 gaat het dak er van tijd tot tijd ouderwets af.

Er zijn 5 tot 6 TD's per seizoen. In oktober is er het Oktoberfest, eind november de laatste TD van het jaar en na de winterstop barst het tot de zomer 2 à 3x los, 's zondags vanaf een uur of vijf. De jaarlijkse apotheose is de Kampioenen Thé, op de laatste speeldag van de competitie, waar alle kersverse kampioensteams één voor één op de balustrade passend gehuldigd worden.

VOOR WIE LID WIL WORDEN:
Elders op de site vind je de Lid worden-pagina. Hier vind je alle (praktische) informatie die je wilt weten wanneer je lid wil worden van Leonidas. Leonidas heeft een verregaand geautomatiseerd papierloos ledenadministratie-systeem, dat vanaf de eerste aanvraag om inlichtingen meteen begint te werken. Met ruim 2500 leden is het gewoon nodig om aan- en afmeldingen, elftalindelingen, facturatie van contributies e.d. strak te organiseren. Dat voelt misschien onpersoonlijk. Vanaf de intake zitten er achter elke stap echter gewone mensen, die iets voor je gaan doen. Je vindt ons in levende lijve op de club of via email (zie "contact" of "organisatie"), als je ergens in het proces vragen hebt. Als je via email niet binnen redelijke tijd antwoord krijgt dan is dat niet normaal! Lid worden gaat stap voor stap: 1. digitaal aanmelden 2. ontvangstbevestiging 3. indeling in een team/trainingsgroep 4. facturatie van de contributie. 5. uitnodiging voor kennismakingsavond met het bestuur. Stap 4 volgt kort op stap 3; zowel de (meeste) nieuwe leden als de penningmeester ervaren dat als prettig. Ben je eenmaal lid, dan kun je alle voor jou relevante zaken checken via je persoonlijke Mijn Leonidas-account. Je krijgt daarvoor bij stap 3 per email een inlogcode toegestuurd.

Jongste jeugd
Met Funkeyhockey, jongste loot aan onze activiteiten, ruiken 4- en 5-jarigen ('Kabouters') al spelenderwijs aan de vereniging en aan de sport. Vanaf 6 jaar hobbelen de Beertjes, meestal via de tweemaal per jaar gehouden Hockeyschool, op al even speelse manier het echte hockey en de vereniging binnen. Komen kijken, sfeer proeven, beetje meedoen, checken of je het leuk vindt, bij je vriendje/vriendinnetje in het team. De jongstejeugdcommissie begeleidt dit en loopt elke vrijdagmiddag en zaterdagochtend duidelijk zichtbaar en benaderbaar rond. Ouders kunnen bij de jongstejeugd-commissie terecht met hun vragen hoe en wanneer hun kind kan instromen. Dit kan door te mailen  naar jongstejeugd@leonidas.nl

Junioren en G-hockey
Bij de ABCD-jeugd (9 tot 17 jaar) stroom je, als je nog nooit hebt gehockeyd, in via een trainingslidmaatschap. Dat kan blijvend in je behoefte voorzien, maar zodra je dat wilt en 'klaar bent' voor wedstrijden én er plek vrij is in een team wordt je daarin ingedeeld. Dat kan in de loop van het eerste seizoen al het geval zijn. Bij de G-hockey is altijd plaats voor enthousiaste nieuwe leden. Ouders kunnen snuffelen aan wat we bieden door op zaterdag langs te komen en met de begeleiders kennis te maken. Voor vragen of meer informatie mail naar jeugd@leonidas.nl

Senioren: Per persoon, groepje of per team lid worden
Leonidas heeft een evenwichtige elftalopbouw van Overgangsklasse tot 5e Klasse. Elk seizoen (september-juni) worden over de gehele breedte zo'n 72 teams gevormd. Nieuwe lichtingen kunnen als heel team, als groepje of als individu inschrijven, van jonge senioren tot en met de semi-veteranen, veteranen en veteranen L. Tip: Laat al in maart/april maar uiterlijk begin juni van je horen, dan is indeling naar wens bijna altijd mogelijk. Na de zomer is de spoeling zeer dun! Alleen als bestaande leden dan alsnog afhaken, komen nog plekken vrij waar nieuwkomers in kunnen worden geplaatst. Als club in een studentenstad zijn wij gewend aan een jaarlijkse in- en uitstroom van circa 300 seniorleden per jaar; nieuwe seniorleden komen maar deels uit onze eigen jeugd en veel meer van hun 'jeugdclub'. Een aantal mooie jaren later, na het afstuderen, laat logischerwijs een behoorlijk aantal Rotterdam en daarmee Leonidas weer achter zich. Voor deze groep biedt Leonidas in de tussenliggende 5 tot 7 jaar alles wat je op hockeygebied zou willen. Aanmelden gaat via het digitale formulier op de webpagina 'Lid worden'. Daar vind je ook informatie aangaande de contributie etc. Voor meer informatie mail naar senioren@leonidas.nl

Aanmelden voor Selectieteams
Wij kunnen niet aan je neus zien wat je ambities zijn, dus wees assertief en meld ons expliciet als je hoog wilt spelen. Neen heb je, ja kun je krijgen. Toppers, in de dop of bewezen, hebben we er komend jaar graag bij. Op onze twee gloednieuwe topmatten op Veld 1 en 2 en in de eigen zaal kun je je uitleven. Hoe vroeger je je meldt, des te sneller hoor je wat je mogelijkheden zijn, voor Heren 1 en Dames 1 en voor Meisjes en Jongens A1 en B1. Zet er op het digitale aanmeldingsformulier (zie pagina 'Lid worden') bij wat je ambities zijn. Je krijgt dan snel antwoord van de betreffende trainer/coach/commissie. Voor meer informatie mail naar tophockey@leonidas.nl